Als je in je achtertuin zit op je terras dan wil je natuurlijk de nodige privacy hebben. Daarom hebben de meeste mensen tegenwoordig een schutting om hun tuin staan. Als je in een rijtjeshuis woont is het fijn als je hierover afspraken kunt maken met je buren. Door een gezamenlijke afscheiding te plaatsen op de erfgrens ben je immers goedkoper uit dan wanneer beide huishoudens een eigen schutting of haag plaatsen. Als je zelf een schutting plaatst, zorg er dan voor dat die volledig op je eigen grond staat. Als dat niet het geval is kan dat mogelijk tot problemen leiden met de buren of met de gemeente als je schutting op de openbare weg staat.

Wat voor soort schutting kies je?

Schuttingen worden doorgaans gemaakt van hout. Daarbij kun je de panelen horizontaal of verticaal plaatsen. Zorg in ieder geval dat je kiest voor een houtsoort die langere tijd meegaat. Het schiet immers niet op als je de schutting na 2 jaar alweer moet vervangen. Om het hout langer te laten meegaan kun je dit insmeren met beits. Die is er ook kleurloos, zodat je de oorspronkelijke kleur van het hout kunt behouden. Als je het hout niet bewerkt, zal het onder invloed van de zon en weer en wind een grijze kleur krijgen. Je kunt ook kiezen voor een hout beton schutting. Deze zijn een stuk stabieler en gaan langer mee. De fundering van de schutting die in de grond zit is van beton en gaat daardoor niet rotten. De kans is daardoor een stuk kleiner dat je schutting op een gegeven moment omvalt.

Hoe hoog mag mijn schutting zijn?

De gemeente waar je woont hanteert regels voor de hoogte van schuttingen rond tuinen. Voor de achtertuin geldt meestal een maximale hoogte voor de schutting van 180 centimeter. Soms geldt een maximale hoogte van 200 centimeter. Wil je een schutting in je voortuin plaatsen dan gelden vaak andere regels. Als je je niet aan de voorschriften houdt kan de gemeente je opdragen om de schutting aan te passen of weer af te breken. Het is dus belangrijk om de regels te kennen voordat je een schutting laat plaatsen of opdracht geeft om dit te doen. Als je je aan de voorschriften houdt dan kunnen buren in principe geen bezwaar maken tegen het plaatsen van een schutting.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je een handige klusser bent, dan kun je wellicht zelf je schutting plaatsen. Bedenk wel dat vooral de fundering erg belangrijk is. Als die niet goed is dan waait je schutting bij de eerste de beste windvlaag omver. Online zijn goede en duidelijke instructievideo’s te vinden waar wordt uitgelegd hoe je een schutting moet plaatsen. Als je een bestaande schutting vervangt dan kun je soms de ankers die in de grond zitten hergebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je de planken op dezelfde plaatsen kunt vastzetten. Zorg dat je bij de start van het werk alle materialen en ook de benodigde gereedschappen bij de hand hebt. Zo kun je vlot doorwerken en moet het in principe mogelijk zijn om een gemiddelde schutting in één dag te plaatsen.