De laatste tijd wordt er veel gesproken over de meest gebruikte verkrachtingsdrug. Wat is dit middel, en wat kun je doen om je te beschermen? Hier is alles wat je moet weten.

Meest gebruikte verkrachtingsdrug: Alcohol

De wereldwijd meest gebruikte verkrachtingsdrug is alcohol. Hoewel het technisch niet als een date rape drug wordt geclassificeerd, kan alcoholgebruik remmingen verlagen en tot riskant gedrag leiden. Dit maakt het voor daders gemakkelijk om misbruik te maken van slachtoffers. Alcohol is ook gemakkelijk te verkrijgen en betrekkelijk goedkoop, wat bijdraagt tot het wijdverbreide gebruik ervan als date rape drug. Bovendien zijn veel mensen al bekend met de effecten ervan, waardoor het gemakkelijker is om ongemerkt naar binnen te glippen. Date rape drugs kunnen verwoestende gevolgen hebben, waardoor slachtoffers zich verkracht en getraumatiseerd voelen.

Schatting: Bij 30% van de aanrandingen is alcohol gebruikt

Door de meest gebruikte verkrachtingsdrugs te begrijpen, kunnen we helpen om potentiële slachtoffers voor te lichten en een veiliger wereld voor iedereen te creëren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is alcohol wereldwijd de meest gebruikte verkrachtingsdrug. Hoewel het niet mogelijk is een exact cijfer te geven, wordt geschat dat bij ongeveer 30% van de aanrandingen alcohol gebruikt wordt. Alcohol veroorzaakt niet alleen een verminderd beoordelingsvermogen en een verminderde motoriek, maar kan ook leiden tot geheugenverlies en black-outs. Daardoor kunnen slachtoffers zich soms niet meer herinneren wat er tijdens hun aanranding gebeurde.

Rohypol en GHB

Naast alcohol worden ook drugs als Rohypnol en gamma-hydroxybutyraat (GHB) vaak als verkrachtingsdrugs gebruikt. Deze drugs kunnen duizeligheid, verwarring en geheugenverlies veroorzaken, waardoor het voor slachtoffers moeilijk wordt zich te verzetten of te herinneren wat er gebeurd is. Als ze zich de aanranding niet meer kunnen herinneren, zullen slachtoffers misschien minder snel aangifte doen bij de politie. Als gevolg daarvan kunnen deze drugs een diepgaande invloed hebben op zowel individuen als gemeenschappen. Slachtoffers die verkracht worden terwijl ze onder invloed van Rohypnol zijn, kunnen zich moeilijk herinneren wat er gebeurd is, wat het moeilijk maakt hun aanvallers te vervolgen.

Vrouwen tussen de 16 en 24 jaar lopen het meeste risico verkracht te worden terwijl ze onder invloed van Rohypnol zijn. Maar iedereen die alcohol of andere drugs gebruikt terwijl hij in het gezelschap is van iemand die hij niet goed kent, loopt het risico gedrogeerd en verkracht te worden. Om jezelf te beschermen, neem nooit drankjes van vreemden aan en houd je drank altijd in de gaten als je uit bent. Als je vermoedt dat je gedrogeerd bent, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je te beschermen tegen drugs en verkrachting is je bewust zijn van je omgeving.

Houd je drankje in de gaten

Als je op een feestje of een andere sociale gebeurtenis bent, zorg er dan voor dat je je drankje steeds in de gaten houdt. Laat het niet onbeheerd achter, en neem geen drankjes aan van mensen die je niet kent. Als je je duizelig of misselijk begint te voelen, verlaat dan onmiddellijk de omgeving en roep om hulp. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het aannemen van ritjes van vreemden. Als je gedronken hebt, kun je het beste een taxi nemen of je door een vriend naar huis laten brengen. Het nemen van deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen kan helpen je risico om slachtoffer te worden van drugs en verkrachting te verkleinen.

Als iemand gedrogeerd is, kan het moeilijk zijn vast te stellen of hij verkracht is. Er zijn echter een paar belangrijke tekenen om op te letten. Kijk eerst uit naar onverklaarbare blauwe plekken of verwondingen. Dit is vooral belangrijk als de persoon bewusteloos was toen de vermeende verkrachting plaatsvond. Ten tweede, kijk of er sperma of vreemde vloeistoffen op hun lichaam of kleding zitten. Als de persoon volledig gekleed was toen hij gevonden werd, kan dit moeilijker op te sporen zijn. Let ten slotte op het gedrag en de stemming van de persoon. Als ze ongewoon teruggetrokken of depressief lijken, kan dat een aanwijzing zijn dat er iets traumatisch is gebeurd.

Vermoeden van verkrachting?

Als je vermoedt dat iemand verkracht is terwijl hij onder invloed van drugs was, is het belangrijk onmiddellijk medische hulp te zoeken. Alleen een opgeleide beroepsbeoefenaar kan vaststellen of er werkelijk een verkrachting heeft plaatsgevonden. De langetermijneffecten van verkracht worden terwijl je onder invloed van deze drug bent zijn niet volledig bekend, maar ze kunnen ernstig zijn. Slachtoffers van dit soort misdrijven kunnen last krijgen van PTSD, angst en depressie. Ze kunnen ook moeite hebben anderen te vertrouwen en last hebben van flashbacks en nachtmerries.

Bovendien kunnen ze zich schuldig voelen of zich schamen, en ze kunnen moeite hebben gezonde relaties te onderhouden. Als je verkracht bent terwijl je onder invloed van deze drug was, is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Een counselor of therapeut kan je helpen de nasleep van de aanval te verwerken en kan je de steun bieden die je nodig hebt om te genezen. Dank je voor het lezen. We hopen dat dit artikel je een goed overzicht gegeven heeft van wat Rohypnol is, hoe het werkt, en wat informatie over het gebruik ervan als date rape drug. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of een van de vele andere bronnen op het internet te bezoeken.

Lees hier ook onze andere artikelen over meest gebruikte luchtbed voor dagelijks gebruik en meest gebruikte woorden groter afgebeeld.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *