Meest gebruikte spaanse woorden voor vakantie en dagelijks gebruik. Ga je binnenkort naar Spanje? Dan is het handig als je een klein woordje Spaans spreekt. Het is niet gemakkelijk om vloeiend Spaans te leren spreken, maar gelukkig is dit ook helemaal niet nodig. Als je een paar Spaanse woorden kunt verstaan, kom je al een heel eind. In dit artikel lees je welke 10 woorden veel gebruikt worden in Spanje. Weet je wat deze woorden betekenen, dan kom je al een heel eind als je met Spanjaarden moet communiceren.

10 woorden die veel gebruikt worden in Spanje

1 Hasta luego

Als je afscheid van iemand neemt, kun je ‘hasta luego’ zeggen. Dit betekent ‘tot ziens’. Ook als je iemand op de korte termijn niet meer ziet of zelfs helemaal niet meer gaat ontmoeten, kun je best ‘hasta luego’ zeggen als je afscheid neemt. En wil je iemand niet de indruk geven dat je hem of haar nog een keer wil zien, bijvoorbeeld na een slechte date? Dan kun je ook gewoon ‘ciao’ zeggen.

2: Olé

Wil je iemand aanmoedigen of een bepaalde gebeurtenis prijzen? Dan roep je ‘olé’. Je kunt bijvoorbeeld ‘olé’ roepen als je een voetbalwedstrijd kijkt en er gescoord wordt, maar ook als je aan het dansen bent.

3: Vale

‘Vale’ wordt uitgesproken als ‘bale’ en betekent ‘oké’. Je kunt dit woord overigens ook als vraag uitspreken. Om te vragen of iemand akkoord is met jouw voorstel, maar ook om te kijken of je de aandacht van je gesprekspartner hebt.

4: Venga

Het Spaanse woord ‘venga’ betekent ‘kom op’. Je kunt dit woord gebruiken als bevestiging of akkoord, maar ook om iemand op te jagen. Heb je haast en sta je op iemand te wachten, dan kun je hem of haar net iets meer laten haasten door ‘venga’ te zeggen. Overigens helpt dit niet altijd, want de meeste Spanjaarden laten zich niet zo snel opjagen.

5: Diga

Bel je een Spanjaard op, dan is de kans groot dat hij of zij de telefoon opneemt met het woord ‘diga’. Dit is niet zijn of haar naam, maar betekent simpelweg ‘zeg het maar’. Een medewerker van een restaurant of winkel kan ook ‘diga’ zeggen als hij of zij je aanspreekt.

6: Oye

Wil je de aandacht trekken van een Spanjaard? Dan kun je ‘oye’ zeggen. Dit betekent zoiets als ‘hoor eens’ en trekt direct de aandacht. Wil je op iets formelere wijze de aandacht trekken, dan zeg je ‘oiga’.

7: No sé

Als je niet zo goed Spaans spreekt, is het handig om te weten wat ‘no sé’ betekent. Dit betekent namelijk ‘ik weet het niet’ en is toch handig om te weten als je geen idee hebt wat je tegen je Spaanse gesprekspartner moet zeggen.

8: Me gusta

Vind je iets leuk? Dan zeg je ‘me gusta’. Je kunt deze uitdrukking voor allerlei dingen gebruiken. Je kunt een kledingstuk, stad of restaurant leuk vinden, maar je kunt een man of vrouw ook laten weten dat je hem of haar leuk vindt door ‘me gusta’ te zeggen.

9: Mañana

‘Mañana’ betekent ‘morgen’. Dit woord kan in allerlei zinnen gebruikt worden. ‘Por la mañana’ betekent bijvoorbeeld ‘in de ochtend’ en wordt ook veel gebruikt. Je spreekt ‘mañana’ uit als ‘manjana’.

10: Guiri

Spanjaarden noemen alle westerse toeristen die in het land komen ‘guiri’. Dit is geen scheldwoord, maar simpelweg een benaming voor de vele westerse toeristen die in het land komen. Ook als je al jaren in Spanje woont en de taal vloeiend spreekt, zal je altijd een ‘guiri’ blijven.

Dit zijn de 10 meest gebruikte spaanse woorden waar je dagelijks wat aan hebt.

Lees hier ook onze andere artikelen over meest gebruikte Duitse woordenmeest gebruikte Engelse woorden in Nederland en de meest gebruikte Nederlandse woorden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *