Probiotica staan bekend om hun gunstige effect op de darmen. Veel mensen slikken deze supplementen dan ook na een antibioticakuur. Maar wat zijn probiotica precies en hoe kun je ze inzetten voor je gezondheid? Hebben probiotica ook nadelen en kan iedereen ze veilig gebruiken? We zochten het voor je uit.

1.      Probiotica: wat is dat?

Probiotica zijn levende micro-organismen die gezondheidsvoordelen opleveren als je ze in voldoende hoeveelheden inneemt. Ze dragen bij aan een gezonde balans van micro-organismen in de darmen, oftewel een evenwichtige darmflora.

Probiotica zijn meestal bacteriën zijn, maar het kan ook gaan om gisten. Ze helpen bijvoorbeeld om voedsel te verteren, schadelijke bacteriën te verwijderen of vitamines aan te maken.

De betekenis van pro biotica is ‘voor het leven’. Het gaat bij probiotica steeds om gunstige soorten micro-organismen, dus niet degene die de potentie hebben om ziekteverwekkend te zijn.

Probiotica houden zogenaamde ongunstige micro-organismen onder de duim, zodat ze zich niet te veel vermeerderen en infecties – zoals candida – kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende probiotische bacteriën behoren tot de Lactobacillus en Bifidobacterium stammen. De stammen zijn weer onderverdeeld in verschillende soorten, zoals Lactobacillus casei en Lactococcus lactis.

Verschillende soorten probiotica kunnen verschillende effecten hebben. Als bijvoorbeeld een bepaalde soort Lactobacillus ongemak helpt voorkomen, hoeft dat niet te betekenen dat een andere soort Lactobacillus hetzelfde zou doen.

2.    Waar is probiotica allemaal goed voor?

Er zijn ook vermoedens dat probiotica een positief effect kunnen hebben op je humeur, maar daar is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan.

3.    Hebben probiotica ook nadelen?

Probiotica kunnen als nadeel hebben dat je spijsverteringstelsel eraan moet wennen. Dat kan zich uiten in winderigheid of een opgeblazen gevoel als je net bent begonnen met probiotica.

4.    Kan je zomaar probiotica slikken?

Probiotica die goed onderzochte en geïdentificeerde bacteriestammen bevat zijn veilig in het gebruik. Alleen in het geval van een ernstige ziekte of een verzwakt immuunsysteem kun je niet zomaar probiotica slikken.

In het geval van zwangerschap, borstvoeding en medicijngebruik is het verstandig om te overleggen met een arts voordat je probiotica gaat slikken.

Omdat de meeste probiotica gemaakt zijn van melk, kunnen mensen met een melkallergie geen probiotica slikken. Ook zijn probiotica niet geschikt voor mensen met een afweerstoornis (immunodeficiëntie).

5.    Probiotica en je baby

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen aan dat probiotica veilig zijn voor baby’s. Dit geldt zowel voor baby’s die net zijn geboren als oudere zuigelingen.

Het is wel belangrijk om een probioticum te kiezen dat speciaal voor deze levensfase is ontwikkeld. Bij premature baby’s dien je overigens voorzichtig te zijn met probiotica.

Bij baby’s worden probiotica vaak ingezet om de weerstand te versterken en de vatbaarheid voor schimmelinfecties te verminderen. Probiotica worden in deze levensfase ook gebruikt om allergieën en eczeem te voorkomen of verminderen.

6.    Wat is de beste probiotica?

De beste probiotica zijn veilig, zuiver en effectief. Van een veilig product is sprake als het enkel bacteriestammen bevat die goed onderzocht en geïdentificeerd zijn. Deze dienen in de juiste hoeveelheid in het supplement te zitten, opdat zoveel mogelijk bacteriën levend de darmen bereiken. Alleen dan kan het probioticum namelijk ook echt effectief zijn.

Een zuiver probiotica is verder vrij van onnodige vul-, smaak-, glans- en kleurstoffen. Het product bevat daarentegen waardevolle toevoegingen. Denk aan vezels voor het voeden van de probiotica en vitamine C voor het ondersteunen van de weerstand.

7.    In welke voeding vind je probiotica?

Probiotica vind je in verschillende soorten voedingsmiddelen. Het gaat vooral om gefermenteerde voeding. Dit zijn de meest bekende producten die van nature probiotica bevatten:

Door deze voeding in je eetpatroon op te nemen, krijg je verschillende soorten probiotica binnen. Op deze manier draagt je voeding bij aan een evenwichtige darmflora. Voedingsmiddelen met probiotica hebben uiteraard de voorkeur boven supplementen.