Het is geen geheim dat wij mensen veel water gebruiken – het is essentieel om te overleven, en veel industrieën hebben grote hoeveelheden water nodig om te kunnen werken. Maar welke menselijke activiteit gebruikt uiteindelijk het meeste water? Volgens een nieuwe studie is het antwoord verrassend genoeg de landbouw. 

Onderzoekers ontdekten dat de landbouw 70% van het mondiale waterverbruik voor zijn rekening neemt, terwijl de industrie en de huishoudens slechts respectievelijk 28% en 2% voor hun rekening nemen. Deze bevinding is belangrijk omdat ze de noodzaak onderstreept van betere strategieën voor waterbeheer en -behoud in agrarische gemeenschappen over de hele wereld. 

Bekijk het volledige artikel hieronder om meer te weten te komen over dit fascinerende nieuwe onderzoek!

Water is essentieel voor de groei van planten en de landbouw, en verschillende gewassen hebben verschillende hoeveelheden water nodig. In Californië is het bijvoorbeeld belangrijk gewassen zoals amandelen en pistachenoten te irrigeren omdat dit hoogwaardige, waterintensieve gewassen zijn. Australië is een ander land dat afhankelijk is van irrigatie om zijn landbouwsector te ondersteunen. 

Het Murray-Darlingbekken in het zuidoosten van Australië is het belangrijkste landbouwgebied van het land en produceert katoen, rijst, fruit, groenten en vee. Vooral voor de katoenteelt is veel water nodig: een hectare katoen kan wel 650 gallon per dag verbruiken. Landbouw is een belangrijke sector in veel landen over de hele wereld en speelt een belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening.

Het is geen geheim dat de industrie veel water verbruikt. Maar hoeveel water verbruikt de industrie eigenlijk? En welke industrieën zijn het meest waterintensief? Als het gaat om volume is de landbouw veruit de grootste waterverbruiker, die meer dan 40% van alle zoetwatervoorraden gebruikt. Niet ver daarachter volgen de energiesector en de verwerkende industrie.

Die gebruiken respectievelijk ongeveer 20% en 10% van al het zoet water in de wereld. Interessant is dat het niet noodzakelijk de grootste of meest hulpbronnenintensieve industrieën zijn die het meeste water gebruiken. De papierproductie, bijvoorbeeld, gebruikt slechts ongeveer 4% van al het industriële water, maar is wel een van de meest waterintensieve processen vanwege de grote afhankelijkheid van zoetwaterbronnen.

Er zijn veel manieren waarop steden water gebruiken en in Nederland is dat niet anders. Over de hele wereld is water nodig voor menselijke nederzettingen, of het nu is om te wassen, te koken of gewassen te verbouwen. In de meeste landen, waaronder Nederland, is de levering van schoon drinkwater aan de bewoners echter vaak omstreden 

Dit komt door meningsverschillen over wie verantwoordelijk moet zijn voor het leveren van deze essentiële dienst, en ook door meningsverschillen over hoe ervoor moet worden betaald. In veel gevallen hebben particuliere bedrijven het beheer van de openbare watervoorziening overgenomen, alleen om de prijzen te verhogen en te bezuinigen op de kwaliteit. 

Als gevolg daarvan is de toegang tot schoon drinkwater de afgelopen jaren een groot probleem geworden, en miljoenen mensen over de hele wereld kunnen zich dat niet veroorloven. Het kan moeilijk zijn om het waterverbruik te verminderen, vooral als je in een gebied woont waar veel regen valt. Een manier om je waterverbruik te verminderen is het installeren van een douchekop met een laag debiet. 

Dit zal helpen om de hoeveelheid water die u gebruikt tijdens het douchen te verminderen. Een andere manier om water te besparen is regenwater op te vangen in vaten of containers en dit te gebruiken om je planten of tuin water te geven. Tot slot, als je in een gebied woont met veel rivieren of meren, probeer dan eens te zwemmen in plaats van te douchen! 

Zwemmen is een goede training en er is lang niet zo veel water nodig als bij douchen. Als iedereen in Nederland zijn individuele waterverbruik zou verminderen, zou dat een grote impact hebben op het land. Het grote geheel is dat we ons meer bewust moeten zijn van hoe onze acties de mondiale zoetwatervoorraden beïnvloeden. 

Elke dag maken we kleine keuzes die een grote impact hebben op onze planeet. Door bijvoorbeeld te carpoolen of te fietsen in plaats van alleen te rijden, kunnen we helpen onze koolstofvoetafdruk te verkleinen. Door te recycleren en ons afval op de juiste manier weg te gooien, kunnen we helpen zoetwaterbronnen voor toekomstige generaties te behouden.

Er zijn nog vele andere manieren waarop we een verschil kunnen maken; denk maar eens na over de dingen die je elke dag doet en kijk of er een manier is om ze milieuvriendelijker te maken. Als ieder van ons zijn steentje bijdraagt, kunnen we samen een wezenlijk verschil maken bij het behoud van de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van onze planeet

Wat kun je nu als individu doen? Genoeg! Je kunt douchekoppen met een laag debiet installeren, lekkende kranen en toiletten repareren, je afwasmachine of wasmachine alleen laten draaien als ze vol zijn, planten ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat water geven, en planten voor je tuin kiezen die droogte bestendig zijn. 

Al deze dingen lijken op zichzelf misschien klein, maar als we allemaal kleine veranderingen aanbrengen in ons dagelijks leven kunnen we collectief een groot verschil maken. Wat ga jij beloven te veranderen aan je watergebruik? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *