Jonge kinderen hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Spelenderwijs leren is een effectieve manier om hun ontwikkeling te stimuleren en hun interesse in leren aan te wakkeren. In dit artikel zullen we verschillende creatieve manieren verkennen waarop jonge kinderen spelenderwijs kunnen leren.

Hoe het werkt

Een fijne emotionele beleving zorgt ervoor dat je er graag meer over wilt weten en dingen onthoudt. Ja, negatieve dingen kunnen ook leerzaam zijn, maar die hebben eerder het effect dat een kind angstig wordt en dat belemmerd juist het leren. Manieren waarop een kind bijvoorbeeld kan leren:

Hoe werkt het voor een bepaald onderdeel?

Zet ook zelf je creatieve brein in. Neem nu het leren van getallen en tellen voor wiskundig inzicht als voorbeeld. Spelletjes die getallen en tellen bevatten, dragen bij aan de ontwikkeling van wiskundig denken. Kinderen kunnen tellen, sorteren en patronen herkennen tijdens leuke en interactieve activiteiten.

Soorten getallen- en tellen spelletjes

Er zijn talloze leuke en boeiende spelletjes die jonge kinderen kunnen helpen bij het leren van getallen en tellen. Deze spelletjes stimuleren niet alleen hun wiskundig inzicht, maar zorgen ook voor plezier en betrokkenheid. Hier zijn enkele soorten spelletjes die specifiek gericht zijn op het verkennen van getallen en tellen:

Bekijk ook Voetbaldoel plaatsen in je tuin: tips en advies

educatief speelgoed spelend leren

Samen spelen en delen

Er is ook een sociaal aspect. Spelenderwijs leren omgaan met anderen is essentieel voor emotionele intelligentie. Door samen te spelen en te delen leren kinderen empathie, communicatie en het oplossen van conflicten. Onthoud wel: pas als een kind 3 of 4 jaar is gaat het vaak pas echt met andere kinderen spelen. Het belangrijkste is dat je de beweging van je kind volgt.

Spontaniteit

Het is van groot belang om te begrijpen dat terwijl we jonge kinderen aanmoedigen om spelenderwijs te leren, we ze niet moeten dwingen in een rigide leerstructuur. Het behoud van het speelse element is essentieel voor een effectieve en positieve leerervaring. Wanneer leren te dwingend wordt, kan het een averechts effect hebben op het enthousiasme van kinderen en hun leerbereidheid.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en enthousiast over de wereld om hen heen. Ze absorberen kennis en informatie als sponzen, maar dit gebeurt het beste wanneer ze zich vrij voelen om te ontdekken en te experimenteren. Als ouders, opvoeders en verzorgers is het onze taak om een omgeving te creëren waarin leren spontaan en leuk blijft.

Wanneer we te veel druk leggen op jonge kinderen om te presteren en te leren volgens een vastgesteld tempo, kunnen ze hun interesse verliezen en zelfs een aversie ontwikkelen tegen leren. Dit kan leiden tot stress, frustratie en een gevoel van falen. Het is belangrijk om hun nieuwsgierigheid te koesteren en hen de vrijheid te geven om te verkennen op hun eigen manier en in hun eigen tempo.

Een speelse benadering van leren houdt in dat kinderen worden aangemoedigd om vragen te stellen, fouten te maken en te ontdekken door middel van trial-and-error. Het gaat erom dat ze zich betrokken voelen bij hun eigen leerproces en dat ze gemotiveerd zijn om meer te weten te komen. Door hen keuzes te geven en hun interesses te respecteren, kunnen we hun intrinsieke motivatie vergroten.

Alledaags

Een ander belangrijk aspect is om te beseffen dat leren niet altijd zichtbaar hoeft te zijn. Spelenderwijs leren kan plaatsvinden tijdens dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen, koken, buiten spelen en zelfs tijdens rustmomenten. Deze alledaagse ervaringen bieden talloze kansen om te leren zonder dat het als formele educatie aanvoelt. Een kind voelt haarfijn aan als je iets met een bijbedoeling doet. Als je eigenlijk alleen met je kind speelt, zodat je kind ervan kan leren, voelt het niet oké. Dat gaat ten koste van de verbinding met je kind. Die verbinding hoort namelijk op de eerste plaats te staan.

Lees ook De meest gebruikte kinderwagens

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *