Je bruiloft plannen is leuk, maar kan ook stressvol zijn. Voor de één is het organiseren van een trouwerij makkelijker dan voor de ander. Het ligt eraan hoeveel tijd je beschikbaar hebt, hoeveel je moet regelen en of je dat in je eentje doet of dat je hulp krijgt. Bovendien is de ene persoon nu eenmaal een natuurtalent in plannen en de ander zit al snel met de handen in het haar. Met name voor die laatste groep verzamelden wij de manieren om stressvrij je bruiloft te plannen!

Maak overzichten

Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Dit is een planningstoverwoord. De beste manier om je hoofd te organiseren wanneer het te veel dreigt te worden: overzichten maken. Je haalt je to do’s uit je hoofd, waar het onoverzichtelijk is – en je zet ze op papier, een document of een excel bestand en je creëert letterlijk overzicht. Waar kun je lijstjes van maken? Denk aan de gastenlijst, maak ook een checklist van wat je moet regelen, wanneer je dat moet doen en wie dit doet. Voor de dag zelf maak je een draaiboek bruiloft. Dit is een planning voor de dag die jullie af kunnen werken. 

Schakel hulp in

Weet je van jezelf dat je niet heel sterk bent in plannen. Schakel dan hulp in. Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste kun je een vriend/vriendin of familielid vragen als  ceremoniemeester die wél heel sterk is in plannen en regelen. Je ceremoniemeester kan jullie veel werk uit handen nemen. Jullie bepalen met elkaar waarin de ceremoniemeester jullie bij ondersteunt – kies hier dus de juiste persoon voor uit. Wil je de hulp van een professional? Dan kun je ook een weddingplanner inhuren. Dit wordt steeds meer gedaan in Nederland. Weddingplanners zijn met name populair onder drukke tweeverdieners en koppels met jonge kinderen die hun handen vol hebben. Ideaal wanneer je krap in je tijd zit! 

Plan ‘bruiloft-vrije’ dagen in

Hoe dichterbij de bruiloft komt, hoe meer er geregeld moet worden. Pas op dat jij en je partner over niets anders meer praten dan over de bruiloft. Dat is waarschijnlijk niet bevorderlijk voor jullie relatie én voor jullie mentale gezondheid. Plan dus samen bruiloft vrije dagen in. Dagen waarop jullie wat leuks en ontspannends gaan doen en waarop jullie het ‘B-woord’ even niet noemen. Je zal zien dat dat jullie goed doet!

Maak het niet te gek 

Als je heel krampachtig vasthoudt aan het idee dan je bruiloft ‘de mooiste dag van je leven’ moet worden. Dan maak je het al gauw te groot en te zwaar. En bedenk vooral ook dat jullie bruiloft niet allerlei toeters en bellen nodig heeft om heel erg leuk te worden. Hoe meer je erbij haalt, hoe meer je moet regelen en hoe meer stress. Daar komt bij dat uit onderzoek is gebleken dat de kans op een scheiding zelfs groter is als je héél veel geld uitgeeft aan je bruiloft. Een goedkope bruiloft is goed voor je portemonnee, voor je stress levels en uiteindelijk dus ook voor de duurzaamheid van je huwelijk!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *