Buiten sporten wordt steeds populairder en daarom is ook het sportfietsen in opmars. Door buiten te gaan fietsen, kun je genieten van frisse lucht en prachtige omgevingen terwijl je werkt aan je gezondheid. In de meeste natuurgebieden kun je gratis fietsen. Het enige wat je nodig hebt, is een goede sportfiets en eventueel een fietspak. Verschillende terreinen en snelheden vragen verschillende soorten fietsen. Ben je benieuwd welke fietsen het meest gebruikt worden voor bepaalde routes? In dit artikel lees je er alles over.

Gravelfiets

Met een gravelfiets kun je je op verschillende terreinen begeven. Dit soort fietsen zijn geschikt voor het rijden op asfalt en steen, maar je rijdt er ook zo mee het zand in of een bergpaadje mee af. Door de veelzijdigheid van de gravelfiets zijn deze razend populair. Zo kun je de meest gebruikte gravelfietsen kopen op het internet of bij de lokale fietsenmaker.

Gravelfietsen zijn vaak een samenstelling van verschillende soorten fietsen. Zo heb je een comfortabel stuur en zadel, zoals bij een endurance racefiets, maar deze karakteristieken worden weer gecombineerd met dikke banden die zorgen voor comfort en grip. Dit is weer een typisch onderdeel van een mountainbike. Ook hebben gravelfietsen verschillende bevestigingspunten voor je spullen, zodat je een lange rit kunt maken, maar toch genoeg water en genoeg energierijk eten mee kunt nemen.

Gravelpaden vind je door heel Nederland, al zijn ze vaak niet met bordjes aangegeven. Je fietst namelijk met een gravelfiets niet alleen over de gebaande paden. In plaats hiervan is het leuk om met een gravelfiets eens een uitstapje van de route af te maken. De fiets is hier zeker geschikt voor.

Triatlonfiets

De triathlonfiets staat ook wel bekend onder de naam Time Trial (TT) bike of tri bike. Zoals de naam al zegt, is deze fiets speciaal ontworpen voor het maken van tijdritten. Bij een triathlonfiets gaat het dus vooral om het creëren van snelheid. Het stuur van deze fiets is zo ontworpen dat de fietser een zo aerodynamisch mogelijke houding aan kan nemen. Op dit soort fietsen zit je dus vaak ver voorovergebogen.

De triathlonfiets heeft daarnaast een speciaal “laag zadel”. Hiermee wordt bedoeld dat het zadel laag op het frame geplaatst kan worden, waardoor de gebruiker lager en tevens aerodynamisch op de fiets zit. Dit komt ook doordat het zadel met een kleine hoek wordt geplaatst. Het grootste verschil tussen een racefiets en een triathlonfiets zit hem echter in het frame. Triatlonfietsen hebben een steile zitbuis die de heupen naar beneden duwen. Hierdoor worden ook de benen minder belast dan bij een gewone racefiets.

Mountainbike

Een mountainbike is speciaal ontworpen voor het fietsen op onverharde wegen en bospaadjes. Er zijn in bossen en natuurgebieden ook vaak officiële MTB-paden te vinden, die onverhard zijn en steile klimmen en lange afdalingen hebben. Wanneer je off road gaat rijden, heb je echt een mountainbike of gravelfiets nodig, want de gewone stadsfiets is hier niet voor geschikt.

Een belangrijk kenmerk van de mountainbike is zijn dikke banden. Deze maken het mogelijk om grip te krijgen op onverharde paden en maken het fietsen een stuk comfortabeler. Ook heeft de mountainbike goede veren, wat ervoor zorgt dat schokken goed opgevangen kunnen worden. Een mountainbike wordt vaak geleverd met een 26 inch bandenmaat, maar er zijn ook grotere maten verkrijgbaar.

Daarnaast hebben mountainbikes vaak 21, 24, 27 of 30 versnellingen. Dit is nodig om goed met de fiets te kunnen klimmen of dalen op verschillende ondergronden. Vergeet niet om de mountainbike goed te onderhouden, want anders kan het gevaarlijk worden om de fiets te gebruiken.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *