Er zijn verschillende wijndruiven die de wijn doen kenmerken. Elke druif geeft zijn eigen unieke karakter aan de fles. Niet alleen de druiven zijn belangrijk in het wijn maken, maar ook het proces eromheen. In deze blog lees je meer over de meest gebruikte wijndruif en onderzoeken we de oorsprong, kenmerken en waarom deze druiven zo populair zijn bij wijnmakers en fijnproevers over de hele wereld.

De 5 meest gebruikte witte wijndruiven

Witte druiven worden aangetroffen in witte, mousserende en zoete wijnen, zoals Sauterens dessertwijn. Sommige witte wijnen kunnen een blend zijn van blauwe en groene druiven. De meest gebruikte witte druiven soorten zijn:

druivensoort

1. CHARDONAY (De meest gebruikte witte wijndruif)

Chardonnay is geliefd bij veel wijnmakers en staat hoog aangeschreven bij veel wijnliefhebbers. Chardonnay-wijnen hebben rijke, zachte smaken, variërend van appel en meloen tot ananas en mango. Het is een ideale wijn om te combineren met salades, kip, schaaldieren en schaaldiergerechten.

2. PINOT GRIGIO (GRIS)

Ontstaan ​​in Frankrijk, maar beroemder geworden in Italië. Pinot Grigio is een licht kruidige wijn met citrusaroma’s. Pinot Grigio dankt zijn naam aan de grijze kleur van de druiven. Een heerlijke wijn, perfect voor een aperitief.

3. GRÜNER VELTLINER

Deze druif is de nationale trots van Oostenrijk en levert heerlijke wijn op. Anders dan Duitse witte wijn is de Grüner Veltliner-wijn gekenmerkt door zijn kruidige smaak en lichte zuurgraad. Zeer populair onder sommeliers en wijnliefhebbers. Het past goed bij een verscheidenheid aan gerechten, waar andere wijnen niet goed bij passen.

4. SAUVIGNON BLANC

Sauvignon Blanc is één van de populairste druivensoorten ter wereld en levert heerlijke wijn op! Deze wijnen zijn altijd verfrissend en herkenbaar aan aromatische aroma’s van gras en kruisbessen. Sauvignon Blanc combineert goed bij zoute gerechten.

5. VIOGNIER

Liefhebbers van Chardonnay zullen zeker genieten van een glas Viognier. Een volle witte wijn met aroma’s van mandarijn, perzik en mango. De Viognier druif heeft een iets zoeter karakter door het tropisch fruit dan de Chardonnay. Het heeft een rijke smaak en past goed bij zalm of bloemkool.

De 5 meest gebruikte rode wijndruiven

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van wijn komt van de druivenschillen die tijdens het productieproces gisten. Hoe langer de schillen gisten, hoe donkerder de wijn zal zijn. Dit zijn de meest gebruikte blauwe wijndruiven:

1. Cabernet Sauvignon (De meest gebruikte rode wijndruif)

Een krachtig, volmondig broertje van Merlot. Dit is Cabernet Sauvignon. Aroma’s van zwarte bessen en kruidige aroma’s, variërend van laurier tot munt, zijn altijd voelbaar in deze wijnen. Een goed glas Cabernet Sauvignon is een goede keuze bij wild zoals, duif, patrijs, maar ook ree en hertenvlees. Met lamsvlees en biefstuk is deze meest gebruikte wijndruif ook een perfecte combinatie.

2. MERLOT

Wijnen gemaakt van Merlot-druiven zijn ongelooflijk zacht, romig en vol fruit. Geniet van de geur van framboos, mokka en vanille. Het is dan ook geen wonder dat Merlot een van de meest gebruikte wijndruif is. Als je begint met het drinken van rode wijn is de Merlot de meest geschikte wijndruif om rode wijn te leren drinken. Je kunt de Merlot goed combineren met paddenstoelen, verse kruiden, zalm, tonijn of gezouten vlees.

3. SHIRAZ / SYRAH

Shiraz is een populaire rode druivensoort die bekend staat om zijn sterke, rijke smaak. De wijn heeft aroma’s van zwarte bessen, peper en kruiden. Druiven komen uit verschillende regio’s en landen. Vaak komen ze uit Frankrijk, Australië en Zuid-Afrika. De oorsprong van de druif in ook bepalend voor de naam. In Australië heet deze wijndruif de Shiraz en in Frankrijk staat deze druif bekend als Syrah.

wijndruiven

4. MALBEC

De Malbec is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van rode wijn. Het land en regio van herkomst is Zuidwest-Frankrijk. De Malbec-druiven bevatten veel kleuren, wat de wijn erg donker en intens maakt. Deze wijn past daarom ook uitstekend bij gegrild rood vlees van de barbecue, stoofschotels, gerechten uit de Zuid-Amerikaanse keuken zoals taco’s of fajita’s.

5. TEMPRANILLO

Een blauwe druif met dikke schil, hoog suikergehalte en rijke kleur. Om deze reden worden druiven vaak gemengd. De Tempranillo-druiven wordt het meest gebruikt als wijndruif voor rode en roséwijnen. Deze wijndruif groeit het beste in Spanje en combineert goed met vlees van de barbecue en andere gerechten met een rokerige smaak, zoals gebraden eend, gans en lamsvlees.

Lees ook: de meest gebruikte kruiden bij mosselen