Ben je een beetje bekend met crypto, dan zul je weten dat het crypto landschap ontzettend divers en verschillend is. Iedereen met kennis van de blockchain technologie kan in principe een eigen cryptomunt beginnen. Er zijn weinig hindernissen om te overwinnen en het is niet heel moeilijk als je de wegen een beetje kent. Op dit moment zijn er meer dan 1.600 cryptovaluta, waarvan de Bitcoin toch de meest gebruikte cryptomunt is, oftewel deze wordt het meest verhandeld.

Niet alle cryptomunten zijn even waardevol

Echter, van de 1.600 cryptovaluta zegt men dat het aantal cryptomunten dat echt van betekenis is, kan worden teruggebracht naar wellicht zo’n 100 tot 150. En deze groep kan weer worden teruggebracht naar circa 20 tot 30 cryptomunten die worden verhandeld om liquiditeit te hebben, of om te betalen bij een blockchainplatform met utility tokens. De twee meest populaire cryptomunten zijn nog steeds Bitcoin en Ethereum. Maar er zijn de laatste jaren wel andere belangrijke cryptomunten bijgekomen, zoals Cardano en Solana. Ook gewild zijn cryptomunten zoals Uniswap, Filecoin en Axie Infinity.

Wat je moet weten over de meest populaire en gebruikte cryptomunten

Het aantal cryptomunten neemt rap toe en dat kan het lastiger maken voor handelaren en beleggers om bij te houden welke munten echt populair en gewild zijn, dan wel welke betekenisvol en solide zijn. Het wordt moeilijk om te bepalen wat de beste cryptomunten zijn om een goede investering te maken. Om na te gaan welke cryptomunten het meest worden verhandeld, kun je kijken naar welke er worden aangeboden als CFD’s op platformen zoals Plus500.

Een aantal van de meest verhandelde (oftewel gebruikte) cryptomunten ter wereld lichten we nu uit.

Bitcoin

Bitcoin was de eerste cryptomunt, en is er al bij sinds de lancering van de cryptovaluta beweging in 2009. De blockchain technologie is uitgevonden door een individu of door een groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het werd naar voren gebracht als alternatief voor het monetair fiduciair systeem. Wie Satoshi Nakamoto daadwerkelijk is, is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Binnen de theorie van Bitcoin betoogt Nakamoto dat het monetair fiduciair systeem leidt tot een gecentraliseerde macht en rijkdom en de financiële en sociale mobiliteit bemoeilijkt. Het spaargeld van de normale mensen wordt uitgehold door inflatie als een gevolg van geld creëren van financiële banken. Bitcoin lost dit probleem op door de uitgegeven eenheden te fixeren en zodoende inflatie te voorkomen. Daarnaast zorgt de peer tot peer blockchaintechnologie ervoor dat er geen financiële instellingen nodig zijn om transacties te maken.

Bitcoin heeft nog steeds een hele sterke invloed op de cryptovaluta markt en is één van de meest populaire cryptomunten, sterker nog het is de cryptomunt waarin dagelijks ter wereld het meest wordt gehandeld. De marktkapitalisatie bedraagt eind april 2023 meer dan 520 miljard euro.

Ethereum

Ethereum is na Bitcoin de populairste en bekendste cryptomunt die er op de cryptomarkt te vinden is. Echter is deze cryptomunt heel anders dan Bitcoin. Ethereum is de naam van het blockchain platform en Ether is de naam van de cryptomunt. Dit is hét platform voor de zogenaamde “smart contracts”. Ook kan dit worden gezien als gedefinieerde regels waar diverse toepassingen kunnen worden gemaakt. Denk aan games tot Initial Coin Offerings. Er zijn vandaag de dag veel andere “smart contracts” platformen, maar Ethereum heeft zijn positie als meest gebruikte blockchain behouden. Bitcoin kan gezien worden als een alternatief voor de traditionele fiat valuta. Het doel van Ether is om te betalen voor het gebruikmaken van het Ethereum platform. Deze cryptomunt staat ook bekend als utility cryptovaluta. De marktkapitalisatie van Ethereum bedraagt eind april 2023 ongeveer 40% van die van Bitcoin, en heeft daarmee een goede tweede plek, qua hoogste marktkapitalisatie. Om precies te zijn is de totale waarde van Ethereum die er op de markt is zo’n 212 miljard euro.

Solana

De Solana cryptomunt werd in 2017 ontwikkeld voor de Solana blockchain. Dit werd gedaan door oud Qualcomm directeur Anatoly Yakovenko, en de blockchain wordt gezien als een openbaar layer 1 blockchain. De kosten zijn en blijven laag, en deze derde generatie blockchain is bedoeld om gebruikers voordelen te bieden voor een hogere doorvoer. Dit gaat verder dan typische normale mogelijkheden bij diverse andere blockchains. Er wordt gebruikgemaakt van proof of history, een nieuwe versie van proof of stake. Daarnaast ondersteunt de architectuur een reeks van NFT markten en DeFi platformen. Dit is in samenwerking met DApps en slimme contracten. De marktkapitalisatie van Solana bedraagt ongeveer 8 miljard euro.

Cardano

In 2017 werd cryptomunt Cardano ontwikkeld door Charles Hokinson, een medeoprichter van de eerder besproken Ethereum. Het is een digitale cryptomunt om de Cardano blockchain te kunnen uitvoeren. Cardano is een derde generatie proof of stake blockchain platform en heeft een totale marktkapitalisatie van ongeveer 13 miljard euro. Dit gedecentraliseerde systeem gebruikt proof of stake en daardoor valideren Cardano eigenaren transacties op het netwerk in ruil voor zogenaamde stakings, oftewel beloningen. Zowel het Ethereum platform als Cardano platform maken gebruik van Smart Contracts en andere soortgelijke technologieën. Cardano wordt echter beschouwd als een meer up to date versie, of zelfs de vervanging van Ethereum.

Litecoin

Litecoin is ontwikkeld in 2011 en is een directe rivaal van Bitcoin. Het wordt beschouwd als een potentieel fiat alternatief. De maker van deze cryptomunt is Google ingenieur Charles Lee, en hij hoopt dat Litecoin ooit gebruikt zal gaan worden om alledaagse diensten en goederen mee te betalen. Litecoin positioneert zich als meer praktisch en technologisch meer superieur dan Bitcoin. Transacties met Litecoin worden door het P2P netwerk sneller verwerkt en bevestigd dan Bitcoin transacties. Theoretisch gezien kan Litecoin aantrekkelijk zijn voor winkeliers. Maar omdat echte cryptovaluta transacties nog erg beperkt zijn, houdt Bitcoin het als gevestigd merk nog goed stand als een alternatief voor fiat valuta’s. De huidige marktkapitalisatie van Litecoin is het enorme bedrag van 6,1 miljard euro. Dat is dus iets meer dan 1% van die van Bitcoin, de meest verhandelde cryptomunt ter wereld, en ten opzichte van Ethereum is dit iets meer dan 3%.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *