Er zijn een schijnbaar oneindig aantal gitaarakkoorden die in de muziek gebruikt kunnen worden. Er zijn echter enkele akkoorden die meer gebruikt worden dan andere. In deze blogpost bekijken we de meest gebruikte gitaarakkoorden en hoe je ze kunt spelen. Dus of je nu net begint met gitaar leren spelen of een doorgewinterde pro bent, deze akkoorden komen vast en zeker van pas!

Een van de meest gebruikte akkoorden is het E mineur akkoord. Dit akkoord is populair omdat het gemakkelijk te spelen is en geweldig klinkt in combinatie met andere akkoorden. Het E mineur akkoord bestaat uit de noten E, G, en B. Om dit akkoord te spelen plaats je je wijsvinger op de tweede fret van de lage E snaar, je middelvinger op de derde fret van de A snaar, en je ringvinger op de derde fret van de hoge E snaar.

Een ander veel voorkomend akkoord is het A majeur akkoord. Ook dit akkoord is gemakkelijk te spelen en klinkt geweldig als het met andere akkoorden gespeeld wordt. Het A majeur akkoord bestaat uit de noten A, C, en E. Om dit akkoord te spelen plaats je je wijsvinger op de tweede fret van de lage E snaar, je middelvinger op de tweede fret van de A snaar, en je ringvinger op de tweede fret van de hoge E snaar.

Deze twee akkoorden behoren tot de meest gebruikte gitaarakkoorden, omdat ze gemakkelijk te spelen zijn en geweldig klinken in combinatie met andere akkoorden. Nog een van de meest gebruikte gitaarakkoorden zijn die waarbij de eerste, vierde, en vijfde toon van een majeure toonladder gebruikt worden. Bijvoorbeeld, in de toonaard C majeur zouden deze akkoorden C, F, en G zijn.

Om je eigen muziek met deze akkoorden te maken, begin je met een van de akkoorden als uitgangspunt te kiezen. Experimenteer dan met verschillende manieren om van het ene akkoord naar het andere te gaan. Naarmate je meer vertrouwd raakt met de akkoorden, kun je beginnen er andere noten uit de toonladder aan toe te voegen om complexere klanken te maken.

Met een beetje oefening zul je in staat zijn prachtige muziek te maken met behulp van maar een paar eenvoudige akkoorden. Voor beginnende gitaristen zijn er nog een paar andere akkoorden die de moeite waard zijn om te leren buiten de basis majeur en mineur akkoorden. Eén zo’n akkoord is het septiemakkoord dat gevormd wordt door een septiemnoot toe te voegen aan een majeur of mineur akkoord.

Septime akkoorden voegen een rijkdom en diepte aan klank toe die zowel bij strumming als bij fingerpicking heel effectief kunnen zijn. Een ander soort akkoord dat de moeite waard is om te leren is het gesuspendeerde akkoord dat ontstaat door de derde noot van een majeur of mineur akkoord te vervangen door de tweede of de vierde noot.

Zwevende akkoorden hebben een lichte en luchtige klank die gebruikt kan worden om contrast in een lied te scheppen. Tenslotte is het power akkoord een andere nuttige toevoeging aan het arsenaal van een gitarist. Krachtakkoorden worden meestal gebruikt in rockmuziek en worden gevormd door de grondtoon en de vijfde toon van een majeur of mineur toonladder te spelen.

Hoewel ze maar twee noten bevatten, kunnen power akkoorden veel pit aan een lied toevoegen. Door slechts een paar extra akkoorden te leren, kunnen beginnende gitaristen hun muzikale mogelijkheden sterk uitbreiden. Er zijn enkele bronnen die nuttig kunnen zijn voor beginners die meer willen leren over gitaarakkoorden en muziektheorie.

Een goed beginpunt zijn onlinehandleidingen. Je kunt een verscheidenheid aan gratis tutorials vinden die je door de grondbeginselen van het bouwen van akkoorden en het lezen van muzieknotatie leiden. Een andere optie is de aanschaf van een boek of videocursus die gespecialiseerd is in het onderwijzen van gitaarakkoorden en theorie.

Deze cursussen vind je zowel online als in bakstenen winkels, en ze bieden een meer omvattende aanpak van het leren dan de meeste online leerprogramma’s. Tenslotte is een andere geweldige manier om meer over gitaarakkoorden en muziektheorie te leren het volgen van lessen van een gekwalificeerde instructeur. Lessen geven één-op-één instructie en stellen je in staat onmiddellijk feedback te krijgen over je vorderingen.

Welke aanpak je ook kiest, de tijd nemen om meer te leren over gitaarakkoorden en muziektheorie zal je spel sterk verbeteren. Dus daar heb je het – de meest gebruikte gitaarakkoorden. We hopen dat deze informatie nuttig is geweest en dat je wat je geleerd hebt in de praktijk zult brengen.

Als je op zoek bent naar meer diepgaande lessen over hoe je deze akkoorden moet spelen, of als je meer over andere akkoorden wilt leren, raden we je aan om een van de vele beschikbare online bronnen te bekijken. Met een beetje oefening zul je binnen de kortste keren spelen als een pro!

Lees hier ook onze andere artikelen over meest gebruikte het woorden en meest gebruikte schaakopeningen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *