kattenspeeltjes

Kattenspeeltjes zijn niet alleen leuk voor je harige vriend, maar spelen ook een essentiële rol in hun fysieke en mentale gezondheid. Door te spelen blijven katten actief, behouden ze hun jachtinstinct en versterken ze de band met hun eigenaar. Ook hoef je natuurlijk minder snel naar een dierenarts in Eindhoven te gaan. Hier zijn de top 6 meest gebruikte kattenspeeltjes die je kunt overwegen.

Hoe bepaal je juiste kattenspeeltje?

Katten zien speeltjes als hun volgende prooi en zullen er zo ook mee omgaan. Neem dus speeltjes die het formaat hebben van een muis inclusief vacht, veren of pootjes. Een groot voorwerp ziet een kat als gevaarlijk en daar zal ze dus voorzichtiger mee omgaan dan met lichtere en beweeglijkere kattenspeeltjes. Bovendien houdt een poes ervan als ze een speeltje kan stukmaken, omdat ze een prooi ook stuk zou bijten. En als je kat lekker bezig is met spelen, kun jij achter je favoriete spelcomputer kruipen.

De meest gebruikte kattenspeeltjes

Katten zijn nieuwsgierige en actieve dieren die veel stimulatie nodig hebben om zich bezig te houden en te vermaken. Ook voor de gezondheid van je poes is een geschikt speeltje aan te raden, want zo voorkom je bijvoorbeeld obesitas en de daarbij behorende gezondheidsproblemen bij je kat. Daarom zijn er verschillende soorten speeltjes die speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften van katten te voldoen.

Kattenveertjes

Een van de meest gebruikte kattenspeeltjes zijn de kattenveertjes. Deze veertjes zijn vrolijk fel en springen, wat het voor je kat tot een verleidelijk tijdverdrijf maakt. Bovendien maken de beweeglijke speeltjes het jachtinstinct bij je poes los en daarom vinden ze het geweldig erachteraan te springen en het in hun bekje mee te voeren.

Spartelvis

Ook een knuffelvis die middels batterijen of een USB-aansluiting kan spartelen, kun je als cadeau geven aan je kattenvriendje. Doordat het speeltje beweegt, zoals een vis op het droge, wekt dit speeltje zeker voor je kat de indruk dat het een echte prooi is. Maak het jachtseizoen voor je kat nog uitdagender door het speeltje op een moeilijke plek te leggen.

katten spelletjes

Bonkspeeltjes

Een bonkspeeltje heeft net als de veer een fleurig uiterlijk en springt heen en weer. Het unieke aan dit speeltje is dat je kat er alleen mee kan spelen, maar je kunt ook samen met je poes de uitdaging aangaan. Zelfs de kieskeurige katten maken graag een uitzondering voor dit kleurrijke kattenspeeltje.

Muisjes

Speelgoedmuisjes zijn toch wel het meeste gebruikte kattenspeeltje. De muisjes heb je in alle maten en vormen. Er zijn zelfs fluffy muisjes met kleurrijke veren. De speelgoedmuisjes zijn veelal van zachte doch stevige materialen gemaakt, waardoor je kat er prima op kan krabben en bijten. En als de veertjes weer door het hele huis liggen, dan zijn dit de meest gebruikte professionele schoonmaakmiddelen.

Hengeltjes

Een hengeltje mag eigenlijk niet ontbreken in je speelgoedcollectie. Katten houden van de kleurrijke hengels met aan het uiteinde een veertje of balletje, dat ze moeten vangen. De hengeltjes lenen zich prima om met je kat samen te spelen, waardoor de band tussen baasje en kat ook verstevigd wordt.

Balletjes

Net als bij een hond doen balletjes het ook goed bij een kat. Vooral de zogenaamde knisperballetjes, gemaakt van een reflecterend materiaal, die een knisperend geluid maken ook. Ook zijn er lichtgevende balletjes. Het lichtje in deze ballen werkt zoals een laserpen en zal je kat zeker fascineren. Ook dit speeltje is handig voor de kat alleen, maar net zo leuk als jij met je poezenvriend meespeelt.

Hoe blijft een kattenspeeltje interessant?

Veel nieuwe prikkels zijn voor katten belangrijk, want ze raken snel afgeleid en op iets uitgekeken. Zorg daarom voor afwisseling tussen de speeltjes en laat de speeltjes na gebruik niet door de kamer liggen. Wanneer je poes op een speeltje is uitgekeken, helpt het vaak wel om er kattenkruid of valeriaan op te doen. Geef geen honderden euro’s uit aan een speeltje, maar houd het simpel. Sommige katten zijn met een propje papier of aluminium folie blijer dan een duur speeltje.