Meest Gebruikte Lettertypes

Of je nu ontwerper, marketeer of gewoon iemand met waardering voor mooie typografie bent – lettertypes zijn een essentieel onderdeel van je visuele leven. Met het ontelbare aantal lettertypes dat tegenwoordig beschikbaar is, kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste bij je project past. Om het wat gemakkelijker te maken, hebben we een aantal van de meest gebruikte en iconische lettertypes op een rijtje gezet, die een plaats zouden moeten vinden in elk grafisch ontwerparsenaal. Lees verder om inspiratie op te doen en te ontdekken waarom deze specifieke lettertypes zulke klassiekers zijn geworden!

Soorten lettertypes en hun gebruik

Lettertypen zijn een integraal onderdeel van ontwerp, omdat ze het uiterlijk en het gevoel van elk project kunnen beïnvloeden. Bij het kiezen van het juiste lettertype lijken de mogelijkheden eindeloos! Lettertypen als Arial, Helvetica en Times New Roman zijn bijvoorbeeld allemaal functioneel voor dagelijks gebruik, maar als je een statement wilt maken met je ontwerp, is er een verscheidenheid aan interessante lettertypen om uit te kiezen.

Gill Sans bijvoorbeeld is een klassiek schreefloos lettertype dat veelzijdig genoeg is voor zowel professionele als persoonlijke projecten; Comic Sans voegt wat eigenzinnigheid toe aan je ontwerp. Schriftlettertypes helpen om een elegantere of vintage look te creëren, terwijl handschriftlettertypes een persoonlijke flair geven aan uitnodigingskaarten of posters. Uiteindelijk zul je, met zoveel beschikbare stijlen in de hedendaagse typografie, zeker het perfecte lettertype vinden voor jouw boodschap of ontwerpesthetiek.

Populaire schreefloze lettertypes

Schreefloze lettertypen, gekenmerkt door het ontbreken van de kleine sierlijnen die veel lettertypen sieren, zijn een van de populairste lettertypestijlen die tegenwoordig worden gebruikt. Schreefloze lettertypen begonnen hun intrede te doen in het reguliere ontwerp in de jaren 1930 en zijn sindsdien alomtegenwoordig geworden, van gedrukte media tot webdesign.

Enkele van de meest gebruikte schreefloze lettertypen zijn Arial, Futura en Helvetica, die er modern uitzien en waarmee tekst op verschillende formaten goed leesbaar is. Dankzij hun veelzijdigheid zijn deze populaire schreefloze lettertypes bijna overal te vinden: websites, nieuwsbrieven, verpakkingen, visitekaartjes en meer maken allemaal gebruik van deze klassieke lettertypes.

Populaire Serif lettertypes

Serif lettertypes behoren tot de populairste lettertypes die tegenwoordig worden gebruikt. Serifs staan bekend om hun decoratieve, sierlijke lijnen aan het eind van de streken, die ze een kenmerkende en elegante bloem geven. Enkele van de meer geliefde Serif-lettertypen zijn Times New Roman, Garamond, Georgia en Bodoni. Deze aantrekkelijke lettertypen bieden bedrijven een manier om professioneel over te komen en toch persoonlijkheid te behouden in hun schrijfstijl.

Bovendien hebben veel lettertype-experts naar Rouault en Caslon gekeken voor inspiratie over hoe nieuwe maar tijdloze serifs te maken die nog jaren populair kunnen blijven. Ondanks dat het eeuwenoude lettertypes zijn, werken deze klassieke ontwerpen nog net zo goed in digitale afbeeldingen als wanneer ze vandaag de dag op papier worden afgedrukt.

Populaire Script en handgeschreven lettertypen

Naarmate het digitale tijdperk zich blijft uitbreiden, is het gebruik van lettertypen steeds populairder geworden in publicaties en alledaagse communicatie. Populaire lettertypen variëren van script- en handgeschreven soorten tot displaylettertypen in oude stijl. Script- en handgeschreven lettertypen zijn zo ontworpen dat het lijkt alsof ze met een pen, penseel of stift op papier of een ander medium zijn geschreven.

Deze lettertypes kunnen een persoonlijk tintje geven aan elk project, of je nu marketingmateriaal ontwerpt voor een bedrijf, scrapbook lay-outs maakt voor herinneringen of een gedicht schrijft voor een speciaal iemand. Script- en handgeschreven lettertypes zijn nietjes geworden in moderne ontwerpen die elke creatieve uitlaatklep verrijken.

Lees hier ook onze andere artikelen over meest gebruikte bannerformaten en meest gebruikte sneltoetsen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *