Meest gebruikte voorbehoedsmiddelenWil je een zwangerschap voorkomen? Dan dien je vervolgens een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Want je kan het dan beter voorkomen dan genezen. Wij hebben daarom de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen voor je op een rijtje gezet. Ook hebben wij de verschillende kenmerken per middel geschreven. Wij maken een onderscheid tussen de hormonale voorbehoedsmiddelen en de non-hormonale variant.

Meest gebruikte voorbehoedsmiddelen: Hormonale

Wat is de werking eigenlijk van hormonale voorbehoedsmiddelen? Deze blokkeren de als ware de ovulatie. Dit soort anticonceptie bevatten dus hormonen om de ovulatie te verhinderen. Of juist de innesteling van de embryo in de baarmoeder tegen te gaan. Wij hebben de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen op een rijtje gezet:

  1. De anticonceptiepil
    Dit wordt meestal ‘De pil’ genoemd en is de meest gebruikte voorbehoedsmiddel voor de vrouwen. Je dient als vrouw gedurende drie weken elke dag een pil te slikken. De stopweek is vervolgens de vierde week en heeft de vrouw meestal haar menstruatie. De pil is voor veel stelletjes het voorbehoedsmiddel bij uitstek, omdat de pil heel erg betrouwbaar is. Let er wel op dat het gevaarlijk kan worden zodra de vrouw de pil vergeet. Dit is wel een groot nadeel aan dit middel volgens vele vrouwen. Het is verstandig om een herinnering op je mobiele telefoon in te stellen wanneer je de pil slikt. Op de strip van de pil zie je de weekdagen, zodat je alles perfect kan opvolgen.
  2. De anticonceptiepleister
    Ja, het is echt waar. Je kan ook een anticonceptiepleister op je lichaam plakken. Er wordt door de pleister een week lang hormonen hormonen afgegeven. Voornamelijk wordt er progestageen en oestrogeen afgegeven. Je dient daarom per menstruatiecyclus drie pleisters op je lichaam te plakken. Bij voorkeur kan je dit het beste doen op je onderbuik. Maar bijvoorbeeld ook op je schouderbladen, rug, bil of bovenarm. De pleister is echter wel omslachtiger en minder betrouwbaar dan de gewone standaard pil.
  3. Spiraal
    Het spiraaltje is een ander veelgebruikte anticonceptiemiddel. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Het geeft vervolgens zo’n 5 jaar lang een hormoon af aan het lichaam. Het spiraaltje is echter niet 100% betrouwbaar en de kans op zwangerschap is niet uitgesloten.

Non-hormonale voorbehoedsmiddelen

Wil je veilig vrijen en juist niet zwanger raken? Dan is het ook een optie om voor non-hormonale meest gebruikte voorbehoedsmiddelen te kiezen. Meest gebruikte non-hormonale voorbehoedsmiddelen:

  1. Het condoom
    Het condoom is het meest geliefd onder alle non-hormonale anticonceptiemiddelen. Zoals je waarschijnlijk al wel weet is dit een hoesje van rubber voor het mannelijk geslachtsdeel.  Deze kan hierover heen geschoven worden. Dit middel vangt alle zaadcellen op waardoor deze niet in de vagina van de vrouw terechtkomen. Het rubberen hoesje kan echter wel gaan scheuren waardoor het geen zekerheid kan bieden. Vaak doen de problemen zich voor wanneer het condoom verkeerd wordt gebruikt.
  2. Pessarium
    Je zult je vast afvragen wat een Pessarium eigenlijk is. Het is een erg onbekend voorbehoedsmiddel dat toch gebruikt wordt. Het is een kapje dat vervolgens om de hals van de baarmoeder wordt geplaatst. Dit zorgt er dan voor dat de zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen komen. Een ander woord voor dit middel is het ‘Diafragma’. Het diafragma heeft verschillende afmetingen. Per vrouw is de afmeting weer anders, je kan dit laten bepalen door de gynaecoloog.

Lees hier ook onze andere artikelen over meest gebruikte versies van Linux en meest gebruikte radio stations.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *