Weet je waarom tieners zo humeurig zijn? Het is niet alleen omdat ze door de puberteit gaan. In feite zijn er heel wat uitdrukkingen die gebruikt worden om de unieke houdingen en gedragingen van tieners te beschrijven. Deze blogpost zal enkele van deze uitdrukkingen onderzoeken en je een beter begrip geven van wat ze betekenen. Dus als je je ooit afvraagt waarom je tiener een vreselijke dag heeft, dan zul je het nu weten!

Als je een ouder of verzorger van een tiener bent, heb je misschien gemerkt dat ze hun eigen taaltje hebben. Dit is niet alleen jargon – tieners hebben hun eigen termen en uitdrukkingen ontwikkeld die voor volwassenen verwarrend kunnen zijn. Hier zijn een paar veel voorkomende voorbeelden:

Hoewel deze uitdrukkingen verwarrend kunnen zijn, zijn ze ook ongevaarlijk. Maak je dus niet te veel zorgen als je niet alles begrijpt wat je tiener zegt – geniet er gewoon van te zien hoe ze op hun eigen unieke manier communiceren. “Slang” is een steeds evoluerend deel van de taal, en tienerjargon is bijzonder vatbaar voor verandering. Terwijl sommige uitdrukkingen populair worden en dan vervagen, slagen andere erin de tand des tijds te doorstaan. Hoe komen deze uitdrukkingen dan tot stand? In veel gevallen begint het ermee dat een paar tieners een bepaald zinnetje of woord op een unieke manier gebruiken. Als hun leeftijdgenoten het amusant of slim vinden, kan de uitdrukking beginnen aan te slaan.

In andere gevallen kan een bestaande uitdrukking onder tieners een nieuwe betekenis krijgen. Zo werd de term “lit” oorspronkelijk gebruikt om iets aan te duiden dat dronken of high van de drugs was. De laatste jaren wordt het echter steeds meer gebruikt als een algemene aanduiding voor alles wat plezierig of opwindend is. Naarmate tieners met taal blijven experimenteren, is het waarschijnlijk dat er nieuwe uitdrukkingen zullen blijven ontstaan. Er zijn een paar gelegenheden waarbij het gepast is om de door tieners meest gebruikte uitdrukkingen te gebruiken. Als je in de buurt bent van andere mensen die ze ook gebruiken, dan is het waarschijnlijk in orde.

Bijvoorbeeld, als je op een feestje bent en iedereen gebruikt straattaal, dan zou het raar zijn als jij het niet ook gebruikte. Een ander moment waarop het in orde kan zijn om tienerjargon te gebruiken is wanneer je probeert humoristisch of ironisch te zijn. Er zijn echter ook momenten waarop je het gebruik van tienerjargon helemaal moet vermijden. Als je in een formele omgeving bent, zoals een sollicitatiegesprek of een rechtszaak, dan is het gebruik van jargon niet gepast. Net zo, als je praat met iemand die ouder is dan jij of in een gezaghebbende positie, is het beter om het gebruik van slang uitdrukkingen te vermijden.

In het algemeen is het het beste om je aan de voorzichtige kant te houden en alleen tienerjargon te gebruiken als je zeker weet dat het goed ontvangen zal worden. Het lijdt geen twijfel dat tieners hun eigen unieke manier hebben om met elkaar te communiceren. Van straattaal tot emoji, ze hebben hun eigen steno die voor volwassenen moeilijk te ontcijferen kan zijn. Maar hoewel sommige van deze tienertaal onschuldig plezier is, zijn er ook uitdrukkingen die negatieve connotaties hebben waar ouders op bedacht moeten zijn. Zo wordt de term “basic” vaak gebruikt om iemand aan te duiden die oninteressant of conformistisch is.

En het woord “zoutig” kan gebruikt worden om iemand aan te duiden die boos of verbitterd is. Hoewel deze termen misschien onschuldig lijken, kunnen ze in werkelijkheid heel kwetsend en beledigend zijn. Dus voordat je een van deze uitdrukkingen in de buurt van je tiener gebruikt, neem even de tijd om na te denken over hoe hij of zij het zou kunnen interpreteren. Door dat te doen kun je helpen een meer positieve en respectvolle communicatiestijl tussen jou en je tiener bevorderen. Er zijn een paar uitdrukkingen die door tieners veel gebruikt worden en die je zowat overal kunt horen. Een van de populairste is “whatever”. Deze uitdrukking kan, afhankelijk van de context, gebruikt worden om allerlei dingen te betekenen.

Het kan gebruikt worden om desinteresse uit te drukken, instemming, of zelfs frustratie. Een andere veel voorkomende uitdrukking is “no way”. Dit wordt vaak gebruikt om ongeloof of ongeloof uit te drukken. Soms kan het ook gebruikt worden als een manier om opwinding of enthousiasme te tonen. Wat de betekenis ook is, deze uitdrukkingen maken deel uit van de tiener spreektaal en zijn vaak te horen in scholen, winkelcentra, en andere openbare plaatsen. Dus daar heb je het – de meest gebruikte uitdrukkingen door tieners. Ken je er ook een paar? Zo ja, gebruik ze dan zeker in je volgende gesprek met een tiener!

En als je nog op zoek bent naar meer informatie over tienertaal, kijk dan zeker ook eens naar de andere leuke artikelen over dit onderwerp online. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *