Er zijn heel wat dingen in de wereld waarover mensen ruzie maken. Politiek, sport, en de beste manier om roerei te maken zijn er maar een paar. Maar als het over taal gaat, is er één ding waar bijna iedereen het over eens kan zijn: het gebruik van “het meeste” is vaak onjuist. In deze blogpost bekijken we een paar voorbeelden van hoe je “meeste” correct gebruikt, om je stappen naar taalkundige nauwkeurigheid te vergroten!

Meest kan zowel als bijvoeglijk naamwoord als bijwoord gebruikt worden, maar er is een subtiel verschil in betekenis. Wanneer het gebruikt wordt als bijvoeglijk naamwoord, verwijst meest naar de hoeveelheid of waarde van iets. Bijvoorbeeld: “Dit is de duurste jurk in de winkel.” Wanneer het gebruikt wordt als bijwoord, geeft meest aan dat iets in grotere mate gedaan wordt dan iets anders. Bijvoorbeeld: “Ik heb het meest gedanst op het feest.” In beide gevallen geeft meest een relatieve vergelijking aan. Maar wanneer het gebruikt wordt als bijvoeglijk naamwoord, duidt meest op een fysieke hoeveelheid, terwijl wanneer het gebruikt wordt als bijwoord, meest op een handeling of een toestand van zijn.

Meest is een bijvoeglijk naamwoord dat “het grootst in hoeveelheid, graad, of omvang” betekent. Het kan voor een zelfstandig naamwoord of na een koppelwerkwoord gebruikt worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen “De meeste leerlingen in mijn klas komen uit een andere staat” of “De meerderheid van de burgers in deze stad stemde op de zittende macht.” De meeste verwijst vaak naar een tijd, een hoeveelheid, of een percentage. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “We gaan het vaakst naar de film op vrijdag” of “Ik eet de meeste dagen uit voor de lunch”. In deze voorbeelden wordt meest gebruikt als een bijwoord.

Als het op deze manier gebruikt wordt, komt meest bijna altijd voor het hoofdwerkwoord in een zin. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel, maar die zijn vrij zeldzaam. Merendeel kan ook gebruikt worden als een voornaamwoord dat “het grootste deel” betekent, je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen “Het grootste deel van de taart is op” of “Is er genoeg taart voor iedereen? Waarschijnlijk niet.” In deze voorbeelden functioneert meest als een enkelvoudig voornaamwoord, ook al verwijst het naar meer dan één ding. Wanneer het op deze manier gebruikt wordt, wordt meest meestal gevolgd door of + zelfstandig naamwoordelijk gezegde.

Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je “meest” en wanneer je “meeste” moet gebruiken. Beide woorden worden gebruikt om een grote hoeveelheid aan te duiden, maar er is een subtiel verschil in betekenis. “Meeste” wordt meestal gebruikt als je naar een groep of bevolking als geheel verwijst, zoals in “Meeste Amerikanen eten drie maaltijden per dag”. “Meeste” daarentegen, wordt gebruikt als je een deelverzameling van een groep bedoelt, zoals in “meeste van mijn vrienden houden van ijs”. In het algemeen moet je dus “meest” gebruiken als je het over een meerderheid van mensen of dingen hebt, en “meeste” als je het over een kleinere groep binnen een grotere groep hebt.

Door deze eenvoudige regel in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je altijd het juiste woord gebruikt. Er is geen enkel moment waarop het gepast is om “meest” verkeerd te gebruiken. “Meest” is wat een superlatief genoemd wordt. Superlatieven worden gebruikt om de extreme mate van iets te benadrukken. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen “Dat was de beste film die ik ooit gezien heb”. In deze zin benadrukt het superlatief “beste” hoe goed de film was. Op dezelfde manier zou je kunnen zeggen “Ik heb de meeste vrienden in mijn klas” In deze zin benadrukt de superlatief “meest” hoeveel vrienden je hebt.

Als je echter zegt “Ik heb meer vrienden dan de meeste mensen in mijn klas”, gebruik je het woord niet meer correct. In deze zin is “meer” vergelijkend, niet superlatief. Vergelijkende woorden worden gebruikt om twee dingen te vergelijken, terwijl superlatieven gebruikt worden om de extreme mate van iets te benadrukken. Daardoor verandert het onjuiste gebruik van “meest” op deze manier in feite de betekenis van wat je probeert te zeggen. Hopelijk heeft dit artikel je vragen over de meest of meest gebruikte vergrotende trap taalkundig juist beantwoord. Als je nog meer vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *