Als je in Nederland werkt met kwetsbare doelgroepen, dan is het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht. Maar wat is een VOG eigenlijk, waarvoor heb je het nodig en hoe vraag je het aan? In deze blog lees je alles wat je moet weten over het aanvragen van een VOG.

Wat is een VOG?

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar oplevert voor het vervullen van een specifieke functie of taak. Een VOG wordt afgegeven door Dienst Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Waarvoor heb je een VOG nodig?

Een VOG is verplicht als je werkt met kwetsbare groepen, zoals kinderen of ouderen. Maar ook als je werkt in de beveiliging, de zorg of het onderwijs kan een werkgever een VOG verlangen. Een VOG is niet alleen bedoeld om de veiligheid van anderen te waarborgen, maar ook om het vertrouwen in de betreffende sector te vergroten.

Hoe vraag je een VOG aan?

Een vog aanvragen kan je online aan via de website van Dienst Justis. Om een VOG aan te vragen heb je een DigiD nodig. Je vult online een aanvraagformulier in en betaalt de leges. Vervolgens wordt je aanvraag beoordeeld door Dienst Justis. Als er geen strafbare feiten op je naam staan die relevant zijn voor de functie waarvoor je de VOG aanvraagt, dan krijg je de VOG per post thuisgestuurd.

Waar moet je op letten bij het aanvragen van een VOG?

Bij het aanvragen van een VOG is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

1. De juiste screeningsprofielen

Er zijn verschillende screeningsprofielen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van de functie waarvoor je de VOG aanvraagt. Kies het screeningsprofiel dat het beste past bij de functie of taak die je gaat uitvoeren.

2. De juiste gegevens invullen

Zorg ervoor dat je alle gegevens correct en volledig invult op het aanvraagformulier. Fouten of onvolledigheden kunnen leiden tot vertraging of zelfs afwijzing van je aanvraag.

3. De betaling van de leges

Zorg dat je de leges tijdig betaalt, anders wordt je aanvraag niet in behandeling genomen.

Hoe lang is een VOG geldig?

Een VOG is in principe onbeperkt geldig, tenzij de betreffende sector een andere geldigheidsduur hanteert. Het is wel mogelijk dat een werkgever om een nieuwe VOG vraagt als je bijvoorbeeld van baan verandert of als er sprake is van een lange periode tussen het aanvragen van de VOG en het starten van de werkzaamheden.

In het kort

In deze blog heb je alles kunnen lezen over het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG is verplicht als je werkt met kwetsbare groepen of in bepaalde sectoren. Het aanvragen van een VOG doe je online via de website van Dienst Justis. Let daarbij goed op de juiste screeningsprofielen, het correct invullen van de gegevens en tijdige betaling van de leges. Een VOG is in principe onbeperkt geldig, maar het kan zijn dat een werkgever om een nieuwe VOG vraagt. Zorg dus dat je altijd een geldige VOG hebt als je gaat werken in een functie waarvoor dit vereist is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *