In Nederland wordt zonne-energie steeds populairder. Uit een recente studie bleek zelfs dat de provincie Noord-Holland de meeste zonne-energie gebruikt van alle andere provincies in het land. Dit is goed nieuws voor het milieu en voor de inwoners van Noord-Holland, want zonne-energie is een schone en duurzame energiebron. Lees verder om meer te leren over zonne-energie in Nederland en waarom het zo’n waardevolle bron is.

Nederland is een wereldleider in het gebruik van zonne-energie, met meer dan 1,3 miljoen huizen die zonnepanelen gebruiken om elektriciteit op te wekken. Dit komt overeen met ongeveer 5% van het totale elektriciteitsverbruik van het land. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten gebruikt slechts ongeveer 1% van de huizen zonne-energie. Nederland heeft zo’n hoge penetratiegraad kunnen bereiken dankzij enkele factoren, waaronder het zonnige klimaat en de genereuze stimuleringsmaatregelen van de overheid. Nederland heeft ook een sterke traditie van milieubewustzijn, en er is veel publieke steun voor hernieuwbare energiebronnen.

Daardoor is Nederland goed op weg naar zijn doel om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te worden. Nederland is een klein land met een grote honger naar zonne-energie. In 2015 stond Nederland op de zevende plaats in de wereld wat betreft geïnstalleerd vermogen aan fotovoltaïsche zonne-energie (PV) per hoofd van de bevolking. Datzelfde jaar wekte Nederland genoeg elektriciteit op uit zon-PV om bijna 1,2 miljoen huizen van stroom te voorzien. Nederland heeft de laatste jaren hard gewerkt om het gebruik van hernieuwbare energie te verhogen, en bij die inspanning heeft zonne-energie een grote rol gespeeld.

In 2016 voorzag zonne-energie in bijna 4 procent van de totale elektriciteitsvraag van Nederland. En volgens een rapport van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving zal dat cijfer tegen 2030 naar verwachting stijgen tot bijna 10 procent. In welke provincie in Nederland wordt dus het meest gebruik gemaakt van zonne-energie? Dat zou Noord-Holland zijn, waar zon-PV in 2016 in bijna 6 procent van de elektriciteitsvraag van de provincie voorzag. Noord-Holland is de thuishaven van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, en ook van een groot deel van de bevolking en de industrie van het land.

Het is dan ook geen verrassing dat Noord-Holland een voortrekkersrol heeft gespeeld in de overgang van Nederland naar hernieuwbare energie. Er zijn verschillende redenen waarom sommige provincies in Nederland meer zonne-energie gebruiken dan andere. Eén reden is dat Nederland een hoge bevolkingsdichtheid heeft. Dit betekent dat er minder land beschikbaar is voor grootschalige zonneparken. Een andere reden is dat Nederland veel bewolkte dagen heeft. Dit beperkt de hoeveelheid zonlicht die door PV panelen kan worden benut. De provincie Zeeland, bijvoorbeeld, heeft meer zonnige dagen dan andere provincies en heeft daardoor meer grootschalige zonneboerderijen.

De provincie Groningen heeft echter een hogere concentratie PV panelen op daken. Dat komt omdat Groningen een groter aantal windmolens heeft, waardoor een markt voor elektriciteitsopslag ontstaat. Zon-PV systemen kunnen gebruikt worden om overtollige elektriciteit van windmolens op te slaan als de windsnelheden hoog zijn, en ze dan weer af te geven als de windsnelheden laag zijn. Zo kan Nederland gebruik maken van zijn natuurlijke hulpbronnen om schone energie te produceren, zelfs op bewolkte dagen. Er zijn veel redenen waarom Nederland meer gebruik zou moeten maken van zonne-energie.

Zonne-energie is een hernieuwbare hulpbron die nooit op zal raken. Zonne-energie produceert geen broeikasgassen of andere verontreinigende stoffen, en is dus veel schoner dan fossiele brandstoffen zoals steenkool of aardgas. Zonne-energie is ook heel veelzijdig en kan gebruikt worden voor allerlei toepassingen. Voorbeelden zijn het opwekken van elektriciteit, het verwarmen van water, en het aandrijven van auto’s en bussen. Nederland heeft een uitstekende basis voor zonne-energie, met veel zonlicht en een grote hoeveelheid vlak land dat geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Meer gebruik van zonne-energie zou in Nederland banen scheppen en tegelijk de luchtkwaliteit helpen verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen helpen verminderen. De uitdagingen waarmee zonne-energie wordt geconfronteerd om een populairdere keuze voor energieproductie te worden zijn vooral van financiële aard. Zonnepanelen zijn nog steeds relatief duur om te installeren, en het rendement van de investering kan verscheidene jaren op zich laten wachten. Bovendien is zonne-energie intermitterend, wat betekent dat ze alleen elektriciteit produceert als de zon schijnt. Dit maakt het moeilijk om op zonne-energie te vertrouwen als enige energiebron.

Er zijn echter enkele landen die met succes zonne-energie in hun energiemix hebben kunnen opnemen. Met verder onderzoek en ontwikkeling hoopt men dat de kosten van zonnepanelen zullen blijven dalen, waardoor ze een meer haalbare optie worden voor zowel particulieren als bedrijven. Hopelijk heeft dit artikel je vraag beantwoord over welke provincie de meeste zonne-energie gebruikt. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *