Het maakt niet uit of je een professionele sporter bent of enkel op het veld staat voor de lol: goede voetbalschoenen zijn een must voor iedere voetballer. Wat de beste voetbalschoenen zijn voor jouw training of wedstrijd, is afhankelijk van een aantal zaken. De ondergrond van het veld speelt bijvoorbeeld een grote rol. Daarnaast heeft iedereen andere voorkeuren als het op comfort aankomt. Maak gebruik van het onderstaande stappenplan om jouw ideale voetbalschoen te vinden.

1. Kies de juiste noppen

Het aantal noppen, het formaat, materiaal en noppenpatroon moet goed passen bij de ondergrond waar je op speelt. Hieronder vind je een handig overzicht van afkoringen waarmee de geschikte ondergrond voor de voetbalschoenen wordt aangegeven:

FG – firm ground

Een normaal grasveld/voetbalveld valt onder de categorie firm ground. De plastic FG noppen worden dan ook het meest gebruikt voor een standaard voetbalschoen.

AG – artificial grass

Wanneer het noppenpatroon wordt aangegeven met de afkorting AG, zijn de schoenen geschikt voor kunstgras. AG voetbalschoenen hebben meer noppen dan FG voetbalschoenen. Ook zijn de noppen kleiner en hol van binnen.

SG – soft ground

Voetbalschoenen met SG zolen zijn geschikt voor zachte en modderige velden. Het noppenpatroon heeft 6 tot 8 lange metalen noppen. Deze zorgen voor meer grip op zachte ondergronden.

MG – multi ground

Zoek je voetbalschoenen die geschikt zijn voor kunstgras én standaard natuurgras? Ga dan voor een multifunctioneel MG noppenpatroon.

TF – turf

TF voetbalschoenen zijn geschikt voor turf ondergronden, harde gravelvelden en kunstgras. De noppen zijn sterk, klein en gemaakt van rubber.

IN – indoor

Voor futsal (zaalvoetbal) gebruik je speciale indoor voetbalschoenen met rubberen IN zolen. Deze bieden voldoende grip en laten geen strepen achter op de vloer.

2. Let op de maat en breedte

Koop niet zomaar jouw standaard schoenmaat. Veel voetbalschoenen vallen namelijk groter of juist kleiner dan normale schoenen. Maak gebruik van een maattabel of pas de voetbalschoenen voor aankoop. Houd daarnaast rekening met de breedte. De sportschoen moet goed aansluiten, maar niet knellen.

3. Kijk naar het materiaalgebruik

Maak de keuze tussen leren voetbalschoenen en synthetische voetbalschoenen. Een synthetisch materiaal is licht en duurzaam, maar leer kan comfortabeler aanvoelen. Tegenwoordig zijn er ook voetbalschoenen van kunstleer die de voordelen van beide materialen combineren.

4. Bepaal de belangrijkste eigenschap

Bepaal tot slot wat de belangrijkste eigenschap moet zijn van jouw nieuwe voetbalschoenen. Moet het een lichtgewicht product zijn voor extra snelheid? Of zoek je juist naar goede grip en balans? Kies een model dat het beste aansluit op jouw wensen voor optimaal resultaat en vermaak.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *