Zoek je vaak naar informatie over de meest voorkomende huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem? Huidproblemen kunnen onaangenaam zijn om mee om te gaan en vele zijn chronisch – wat betekent dat ze lang duren. Als je worstelt met een of ander huidprobleem of symptomen hebt opgemerkt die de kop opsteken, is het belangrijk om er meer over te weten om beter te kunnen herkennen wanneer het tijd is om professionele hulp te zoeken. In deze blogpost duiken we in de meest voorkomende huidaandoeningen: hoe ze eruit zien, hun oorzaken en behandelingen, en een aantal nuttige tips over hoe je je lichaam van top tot teen goed kunt verzorgen.

Overzicht van veel voorkomende huidaandoeningen

Huidaandoeningen zijn er in alle soorten en maten, sommige komen vaker voor dan andere. Atopische dermatitis of eczeem is een huidaandoening die naar schatting 15-20% van de mensen treft en die droogheid en jeuk veroorzaakt. Psoriasis, een andere veel voorkomende huidklacht, kan rode vlekken met zilverachtige schubben veroorzaken op de rug en romp, en ook rond de ellebogen en knieën.

Acne is een andere veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overmatige olieproductie uit klieren in de haarzakjes. Er zijn ook veel andere minder bekende huidaandoeningen zoals alopecia of rosacea die net zo lastig kunnen zijn voor degenen die eraan lijden. Gelukkig zijn er voor de meeste van deze verschillende huidproblemen verschillende behandelingen beschikbaar, dus ongeacht met welk probleem je te maken hebt, er is vrijwel zeker iets dat kan helpen.

Symptomen en oorzaken van psoriasis

Psoriasis is een chronische, inflammatoire huidaandoening die resulteert in jeukende of pijnlijke plekken van een dikke, rode huid met zilverkleurige schubben. Het wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem dat ontstekingen en snelle groei van huidcellen veroorzaakt. Hoewel de precieze oorzaak van psoriasis onbekend is, suggereert onderzoek dat het van beide ouders kan worden geërfd en dat bepaalde genen de kans op het ontwikkelen ervan kunnen vergroten. Andere vastgestelde oorzaken zijn omgevingsfactoren, stress, alcoholgebruik, roken van sigaretten, infectie of ziekte.

Naast dikke huidvlekken, plaques genaamd, op de armen, benen, romp en hoofdhuid, zijn symptomen als gewrichtspijn en een jeukend en brandend gevoel in verband gebracht met psoriasis. De behandeling van psoriasis is bedoeld om de ontsteking te verminderen en de hoeveelheid huidcellen die worden gevormd te reduceren, wat kan gebeuren met topische en orale medicijnen en met gerichte lichtbronnen, afhankelijk van de ernst en de individuele ervaring met de aandoening.

Symptomen en oorzaken van acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door puistjes, cysten, mee-eters en mee-eters. Het treft meestal het gezicht, de nek, de schouders, de rug en de borst. Iemand met acne kan zich beschaamd voelen en last hebben van een verminderd gevoel van eigenwaarde. Hoewel de precieze oorzaak van acne onbekend is, wordt aangenomen dat het verband houdt met hormonen of genetica.

Overmatige productie van talg (de olieachtige substantie die de huid beschermt) en bacteriën op het huidoppervlak zijn ook gesuggereerde factoren voor het ontstaan ervan. Symptoommatig kan acne zich manifesteren als roodheid of ontsteking, schilferige huid en met pus gevulde bulten op verschillende delen van het lichaam. Behandelingsmogelijkheden zijn zowel topische behandelingen zoals crèmes en gels als orale medicatie zoals antibiotica of hormonale anticonceptiemiddelen.

Symptomen en oorzaken van eczeem

Eczeem, ook bekend als atopische dermatitis, is een veel voorkomende huidaandoening die wereldwijd miljoenen volwassenen en kinderen treft. De symptomen kunnen variëren in ernst, maar meestal gaat het om plekken met een jeukende, droge, rode huid. In sommige gevallen kan de huid barsten, blaren krijgen of gaan tranen.

Men denkt dat het wordt veroorzaakt door allergieën, stress en omgevingsfactoren die een reactie van het immuunsysteem en ontstekingen in bepaalde delen van het lichaam uitlokken. Andere triggers kunnen zijn huidirritaties door wasmiddelen of zeep, oververhitting en zweten. Om de symptomen te helpen verzachten, moeten mensen triggers die opflakkeringen veroorzaken zoveel mogelijk vermijden en regelmatig hydrateren met een product dat geschikt is voor de gevoelige huid. Bekijk de top 10 meest gebruikte medische apps en top 11 meest voorkomende diëten.

Behandelingen voor veelvoorkomende huidaandoeningen

Dermatologen bevelen vaak thuisbehandelingen aan voor veel voorkomende huidaandoeningen als acne, eczeem en psoriasis. Deze omvatten het gebruik van gels of crèmes die droogheid of roodheid kunnen helpen verlichten; het veranderen van je gezichtshuidverzorgingsroutine met zachte reinigingsmiddelen en niet-comedogene vochtinbrengers; en het vermijden van agressieve chemicaliën of irriterende stoffen die flare-ups kunnen veroorzaken.

Veel cosmetische producten zijn tegenwoordig speciaal ontworpen voor mensen met een gevoelige huid, dus deze kunnen een goede optie zijn om je aandoening te behandelen. Daarnaast moet je ook rekening houden met leefstijlfactoren om de algehele gezondheid van je huid te verbeteren – zoals voldoende slapen en voldoende water drinken. Zoals bij elke medische aandoening is het belangrijk om eerst met een dermatoloog te praten voordat je met nieuwe behandelingen begint.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *