Het afgelopen jaar waren de stijgende energietarieven regelmatig in het nieuws. Nu het lijkt dat de energieprijzen enigszins genormaliseerd zijn, hebben we nog wel te maken met de torenhoge inflatie waardoor het dagelijks leven nog steeds duurder is dan een jaar eerder.

Daarom kan het nog steeds geen kwaad om geld te besparen op je energierekening om zo minder geld kwijt te zijn aan dagelijkse leefkosten. In dit artikel geven we je een paar handige tips en tricks, waaronder nieuw energiezuinig witgoed scoren in een witgoed outlet en overstappen op LED-verlichting.

1. Maak gebruik van een slimme thermostaat

Het is met name het gas dat de laatste tijd enorm duur geworden is. Gas verbruik je voornamelijk voor het verwarmen van je woning, wat een groot deel van je energierekening betreft. Daarom is het aan te raden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Daarmee kun je namelijk een heel energieplan instellen waarbij de verwarming alleen aan is wanneer je er bent. Ook kun je op afstand de verwarming aan of uit zetten. Zo’n slim apparaat zorgt ervoor dat je gemiddeld € 150 op jaarbasis bespaart.

2. Zet je verwarming een graadje lager

Daarnaast is het goed om te weten dat je energie en geld kunt besparen door je verwarming een graadje lager te zetten. Over het algemeen merk je niet eens dat je verwarming iets kouder staat, terwijl je daar financieel gezien wel van profiteert. Gemiddeld bespaar je ongeveer € 90 per jaar door dit te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de verwarming een uurtje voordat je naar bed gaat lager te zetten om zo gemiddeld € 20 per jaar te besparen. De warmte blijft namelijk altijd nog wel even hangen, waardoor je het niet direct fris hebt thuis.

3. Kies altijd voor energiezuinige apparaten

Beschik je nog over oude apparaten zoals een oude koelkast of een oude wasmachine? Grote kans dat dat echte energieslurpers zijn. Moderne apparaten zoals witgoed verbruiken namelijk veel minder energie dan oude modellen. Daarom is het zaak om je oude apparaten te vervangen met nieuwe apparaten met een energielabel. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij een koelkast outlet voor een energiezuinig model en je zult zien dat je veel meer energie en zo ook geld bespaart. Een energiezuinige koelkast herken je aan het A++ label.

4. Overstappen naar andere energieleverancier

Waar je ook zeker aan moet denken, is om je energiecontract goed in de gaten te houden. Ieder energiecontract beschikt namelijk over een einddatum. Zodra die datum verstreken is, mag je contract stilzwijgend worden verlengd. In zo’n geval kun je beter gaan voor een nieuw energiecontract bij een andere energieleverancier. In andere woorden: begin met energie vergelijken zodat je kunt overstappen naar een andere aanbieder. Op die manier kun je geld besparen én profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen en cadeaus die ze regelmatig aanbieden.

5. Isoleer je woning op de juiste manier

Merk je dat je gestookte energie snel vervliegt? Dan is het aan te raden om eens te kijken naar de isolatie van je woning en waar nodig aanpassingen te maken voor een betere isolatie. De muren, vloeren, het dak en de ramen moeten op de juiste manier worden geïsoleerd zodat je minder hoeft te stoken om het binnen behaaglijk te hebben. Daarmee bespaar je energie en ontzettend veel geld, omdat je je verwarming minder vaak aan hoeft te zetten of een graad lager in kunt stellen.

6. Vervang je lampen met LED-verlichting

Een groot deel van de Nederlanders doet een lamp niet uit wanneer hij of zij een ruimte verlaat. Wanneer je nog over halogeenlampen of gloeilampen beschikt, is dit ontzettend zonde van je geld. Het kost namelijk best wat energie wanneer je dergelijke lampen onnodig laat branden. Wat nog beter is, is om je lampen te vervangen met LED-verlichting. LED zorgt ervoor dat je zo’n 85% minder energie hoeft te verbruiken in vergelijking met een gloeilamp. Daarbij gaat LED-verlichting ook nog eens veel langer mee, namelijk ongeveer 50.000 branduren. Dat is wel even anders dan de 1000 branduren van een gloeilamp.

7. Huis ventileren om geld te besparen

Wat je tot slot nog kunt doen, naast je huis isoleren en energiezuinige apparaten scoren bij een witgoed outlet, is je woning regelmatig ventileren om zo energie te besparen. Wat veel mensen niet weten, is dat droge lucht veel eenvoudiger opwarmt dan vochtige lucht. Daarbij is ventileren ook nog eens beter voor je gezondheid. Door het liefst dagelijks je huis te ventileren zorg je ervoor dat er meer droge lucht in huis komt. Je hoeft dus minder te stoken om het binnen warm te krijgen. Dit bespaart je ook nog eens gemiddeld € 100 per jaar!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *